Archive for the ‘Van de voorzitter’ Category

Woorden van de voorzitter

Saturday, March 9th, 2024

Beste leden, zweefvliegfanaten en vrienden van de Groninger Academische Zweefvliegclub,

Wat een eer is het weer om voor jullie te mogen schrijven en een blik te werpen op het afgelopen jaar vol avonturen hoog in de lucht. Als voorzitter van deze prachtige club voel ik me bevoorrecht om te zien hoe onze passie voor zweefvliegen ons samenbrengt en ons laat zweven naar nieuwe hoogten. Het afgelopen jaar was als een vliegende reis door de blauwe lucht, met ups en downs, maar altijd met de wind in onze zeilen. We hebben samen gestreefd naar perfectie, nieuwe hoogterecords gevestigd en vriendschappen gesmeed die sterker zijn dan de krachtigste thermiek. Onze zweefvliegclub is niet alleen een vereniging; het is een gemeenschap van gelijkgestemde zielen die de roep van de lucht niet kunnen weerstaan.

De meesten van jullie zullen zich nu wel afvragen: “Gaat dit stukje nog ergens heen?” Nee, kan ik je verzekeren. Als voorzitter vind ik het belangrijk om met mijn tijd mee te gaan. Vanuit de gedachte dat je nooit zelf moet gaan prutsen als je iets door een machine kunt laten doen wou ik mijn stukje door kunstmatige intelligentie laten schrijven. De bovenstaande paragrafen zijn geschreven door ChatGPT. Ik had ChatGPT gevraagd om een “Van de voorzitter” te schrijven in de stijl van de voorzitter van de Groningen Academische Zweefvliegclub.

Helaas was het resultaat niet zoals gehoopt. Dat is natuurlijk vaak het geval met nieuwe technologie. Vroeger kon je dan je frustraties uitleven op het apparaat zelf maar met online technologieën is dat ook al geen optie meer. Het laatste dat je wil is een boze AI die gevoed is met de inhoud van het internet. Dat is een scheldpartij die je altijd gaat verliezen.

Het model van ChatGPT is gevoed met grote hoeveelheden tekst. Hoe vaker een woord of woordpatroon voorkomt in de tekst hoe groter de kans dat het onderdeel wordt van het model en terugkomt in de output. Kennelijk is mijn oeuvre te onbeduidend om opgenomen te worden in het model. Het is maar dat ik het weet. Wat wel in het model zit zijn de meest voorkomende woorden en zinsneden van voorzitters en over zweefvliegclubs. De tekst die het model vervolgens genereert is een soort van grootste gemeenschappelijke deler van alle stukjes van voorzitters. De eerste paragraaf is dus wat de meeste leden te horen krijgen van hun voorzitter. Het is maar dat jullie het weten.

Nieuwe technologie is mooi maar je moet het goed weten te gebruiken. Dat is echte intelligentie.

“ChatGPT, wat is een woord voor een zinsnede die heel veel gebruikt wordt?” 

”Een veelgebruikte zinsnede wordt vaak aangeduid als een cliché.” 

Dat is het woord dat ik zocht.

Martijn Pluim

Van de voorzitter: rijden met een vliegtuig

Thursday, July 6th, 2023

Iedere vlucht is een avontuur, maar dat geldt zeker voor het rijden met een vliegtuig. Toegegeven, het is niet meer zoals bij de GSA waar een rit met aanhanger geen avontuur was maar een gok. Het rijden met de aanhanger is meestal niet het probleem. Dat begint pas als je de weg af gaat. Afgelopen zomer heb ik in de Pyreneeën gevlogen. Na een mooie vakantie was het mijn beurt om het vliegtuig mee terug te nemen. Goed voorbereid als altijd had ik Compiègne net ten noorden van Parijs als overnachtingsplek uitgezocht. Een plaats dicht bij de snelweg met een klein vliegveldje en een aantal hotels.

De reis verliep zonder problemen en rond half elf kwam ik aan bij Compiègne. De navigatie leidde mij naar het vliegveld dat op een soort van bedrijventerrein lag. Bij de ingang van het bedrijventerrein krijg ik het eerste teken dat men hier geen zweefvliegers gewend is. Boven de weg hangt een balk. Volgens het bordje op 2,20 meter. Ik stap uit en probeer in te schatten of het kielvlak van de aanhanger onder de balk door gaat passen. Vlak achter de balk ligt een verkeersdrempel die de bewegingen van de aanhanger wat onvoorspelbaar maken. Het wordt krap maar er is maar één manier om erachter te komen. Ik rijd door totdat de aanhanger half onder de balk door is. Ik stap uit, kijk en rijd weer een stukje verder. Dit proces herhaalt zich in steeds kleinere stapjes. Uiteindelijk blijkt er ongeveer nog een hand te passen tussen de balk en de aanhanger. Hindernis genomen.

Eenmaal op het terrein sla ik linksaf en kom bij het vliegveld. Nu nog even snel een handige plek vinden om de aanhanger te parkeren. Ik stap uit en kijk rond. Op dat moment stopt er een auto achter de aanhanger. Ik besef dat ik midden op de weg sta en wil net mijn auto wat verder zetten als er twee gendarmes uitstappen. Oké, kalm blijven. Ik heb nog niets verkeerds gedaan hoop ik. Wat ik hier doe, vragen de gendarmes in hun beste Frans. Moet ik dat echt uitleggen? Nu is mijn Frans nooit heel bruikbaar geweest, maar na vijf weken Spanje komen er alleen maar Spaanse woorden in mij op. “Pour moi aussi” gaat mij deze keer ook niet redden. Veel verder dan “España, demain Holanda” kom ik niet. Gelukkig doen de gendarmes hun best om mij te begrijpen. Eentje begint wat in te typen op zijn telefoon en toont mij het resultaat in de vertaal-app. Zonder mijn leesbril had het er echter net zo goed in het Frans kunnen staan. Na wat handen- en voetenwerk over en weer weet ik de gendarmes duidelijk te maken dat ik alleen maar de aanhanger wil parkeren. Hoe laat zal ik morgen weer vertrekken? Om 7 uur? Ik maak er 9 uur van. Het is tenslotte nog vakantie. Oké, maar daar is autorisation voor nodig. Die heb ik natuurlijk niet. Ik zie mijzelf al doorrijden naar Cambrai.

De behulpzame bui van de gendarmes is echter nog niet over. Ze gaan even iemand bellen om autorisation te vragen. Eén telefoontje worden er twee en dan drie. Na 20 minuten bellen komt het verlossende woord dat ik de aanhanger op het gras mag parkeren. Ik loop snel een rondje over het gras om te kijken of er geen kuilen of obstakels zijn. Daarna vlug de aanhanger geparkeerd onder het toeziend oog van de gendarmes. Na mijn contactgegevens te hebben opgeschreven en nogmaals beloofd te hebben dat ik de volgende dag om 9 uur weg zou zijn, vertrekken de gendarmes met een “bon soir”. Ik kan op zoek naar een hotel. Ging het altijd maar zou makkelijk.

Martijn

Van de voorzitter: heel normaal

Friday, May 6th, 2022

 Normaal gesproken zou in de Gazette ook de uitnodiging voor de dies staan. De kans is echter klein dat het vieren van de dies op de gebruikelijke wijze mogelijk is. Maar je moet altijd blijven geloven in het reddende belletje. Vorig jaar hebben we de dies al moeten overslaan. Achteraf gezien hebben we twee jaar geleden geluk gehad dat we dies konden vieren nog onwetend van de komende lockdown.

Ik weet zeker dat we in de toekomst weer de dies kunnen vieren maar veel mensen vragen zich af of we ooit weer terugkeren naar normaal. Wat deze mensen niet beseffen is dat wat we als normaal beschouwen altijd een momentopname is. Wat gisteren normaal was is dat vandaag niet meer. Wat vandaag normaal is is dat morgen niet meer. Als u mij niet gelooft vraag het dan maar aan Zwarte P. te S.

Normaal is wat wij op dit moment niet vreemd vinden. Hierbij is “wij” een geheel toevallige en willekeurige groep van mensen. Wij van de GSA vonden het vroeger bijvoorbeeld heel normaal dat je een auto moest aanduwen en dat werkende remmen niet vanzelfsprekend waren. Een kapotte brandstofmeter was geen probleem. De tank was toch altijd leeg. Ook dat je de deur niet gebruikte maar over een paar banken moest klimmen om het voertuig via de achterklep te verlaten was niets bijzonders. Nieuwe leden vonden dat soms wel raar maar dat maakte ze ook tot nieuw.

Dat iets normaal is betekent nog niet dat je het moet uitleggen. Vaak heb ik aan niet-zweefvliegers moeten uitleggen dat vliegen in een vliegtuig zonder motor heel normaal is. Mensen denken dat een vliegtuig zonder motor neerstort. Dat is een beetje hetzelfde als zeggen dat een auto zonder motor een botsing krijgt. Het is de piloot die zorgt dat een vliegtuig niet neerstort. Een motor is alleen maar voor piloten die geen bochten kunnen of willen vliegen. Meestal overtuigt dat de mensen niet. Ik geef natuurlijk niet op. Ik begin dan een voor ieder normaal mens te begrijpen betoog over liftcoëfficiënten, wet van Bernoulli, adiabatische krommen en polaires waarbij ik tactisch de moeilijkere onderwerpen weet te vermijden. Toch word ik aangestaard alsof ik gek ben. Dat is voor mij inmiddels gewoon.

De dies zullen we weer vieren. Ik weet helaas nog niet waar en wanneer. Ook weet ik niet of we dan elkaar een hand geven, mondkapjes dragen of misschien zelfs een vaccinatiewisselbeker uitreiken. Ik weet één ding wel zeker. Na een paar biertjes lijkt alles weer normaal.
Martijn Pluim

Van de voorzitter: aan de ton

Saturday, February 13th, 2021

Het is inmiddels al vele jaren geleden dat ik het plan opvatte om lid te worden van de GSA. Ik was op een informatieavond geweest en had een dagje meegevlogen. Een zweefvliegkampje leek mij daarom wel wat. Een optie was om met pen, schaar en postzegels aan de slag te gaan om het opgaveformulier in de Steek in te vullen en op te sturen naar de postbus. Ik twijfelde echter over hoe snel en zeker ik een antwoord zou kunnen verwachten via deze route. Tot zover had de GSA niet echt een overgeorganiseerde indruk gemaakt. Beter was het om mij in persoon op te geven. Volgens de Steek was er iedere donderdag een borrel dus dat leek mij de uitgelezen mogelijkheid. Gelukkig stond op de achterzijde een advertentie van Havenzicht met het adres. Zo liep ik op donderdagavond Havenzicht in. Na enig zoeken vond ik achterin een ton waaraan een aantal gezichten zaten die ik herkende. “Ik wil lid worden” gooide ik in de groep. “Mooi. Je bent aan de beurt “ was het antwoord.

Sindsdien ben ik nog vaak aan de beurt geweest. Op de borrel was de simpele regel dat als je binnenkwam een rondje gaf. Vervolgens ging je aan de ton zitten om de biertjes weer terug te ontvangen. Even naar de borrel gaan was geen optie. Dat gaf ook niet. De borrel was de plaats waar zaken geregeld werden en nieuwtjes gedeeld (rondje!). Aan de ton was de plek om mooie en sterke (vlieg)verhalen te horen en te vertellen. Daarbij maakte het niet uit hoe vaak een verhaal al verteld was. De historie moest overgeleverd worden. Zodat we ons blijven herinneren dat er ook een tijd was zonder parkeer-apps. Soms was er ook tijd voor meer wetenschappelijke onderwerpen. “Brandt het of smelt het” was hierbij favoriet. Natuurlijk werd deze discussie gevoerd op basis van ter plekke verzamelde empirische gegevens.

Door deskundigen heb ik mij wel eens laten becijferen dat we in Havenzicht in de loop der jaren vliegtuigen hebben omgezet in bier. Maar goed net zoals zweefvliegen moet je gezelligheid niet in geld willen uitdrukken. Net zo min als in tijd. Havenzicht had die tijdloze kwaliteit waardoor het altijd vertrouwd aanvoelde. Of je er gisteren nog had gezeten. Zelfs in de afgelopen jaren toen ik er alleen nog maar met de dies kwam. Helaas bleek de tijd uiteindelijk wel vat te hebben op Havenzicht. Afgelopen zomer is Havenzicht gesloten. Bé vond het mooi geweest en wie kan hem ongelijk geven. De eigenaar van het pand zag meer in een woonhuis dan een café. Aan de ene kant is het jammer dat we niet meer naar Havenzicht kunnen. Hoewel, we kunnen altijd nog een keertje aanbellen. Aan de andere kant is het voordeel dat Havenzicht voor mij altijd blijft zoals het was. Ik loop niet het gevaar om ooit geconfronteerd te worden met een Havenzicht nieuwe stijl voor mensen die biertjes met smaakjes drinken.

Ik denk met veel plezier terug aan de tijd in Havenzicht. En wat is er mooier dan deze herinneringen te kunnen delen met lotgenoten? Waar kan ik mij aanmelden als oud-bezoeker?